Lekka sałatka
Składniki:
- sałata lodowa
- 1 opakowanie pomidorków cherry
- 1 ogórek
- cebula
- ser wędzony
- 10 dkg orzeszków (nerkowca, ziemnych itp.)
Sos:
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ok 1/4 szklanki octu (do smaku)
- ząbek czosnku
- żółtko
- świeża bazylia
Sposób przyrządzenia: Składniki kroimy (sałatę w paseczki, pomidory na pół, cebulę w "piórka" ogórka w plastry). Układamy wszystko warstwami na sałacie. Wierzch posypujemy utartym serem, bądź serem w "piórkach". Możemy też użyć innego sera o zdecydowanym smaku np. oscypka lub fety. Składniki sosu łączymy z rozgniecionym czosnkiem i usiekaną świeżą bazylią. Polewamy 15 min przed podaniem. Doskonały dodatek do pieczonego drobiu i ryb lub jako przekąska. Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Maja
|