Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lekka sałatka

 

Składniki:

    • sałata lodowa
    • 1 opakowanie pomidorków cherry
    • 1 ogórek
    • cebula
    • ser wędzony
    • 10 dkg orzeszków (nerkowca, ziemnych itp.)

    Sos:

    • pół szklanki oliwy z oliwek
    • ok 1/4 szklanki octu (do smaku)
    • ząbek czosnku
    • żółtko
    • świeża bazylia


    Sposób przyrządzenia:

    Składniki kroimy (sałatę w paseczki, pomidory na pół, cebulę w "piórka" ogórka w plastry). Układamy wszystko warstwami na sałacie. Wierzch posypujemy utartym serem, bądź serem w "piórkach". Możemy też użyć innego sera o zdecydowanym smaku np. oscypka lub fety. Składniki sosu łączymy z rozgniecionym czosnkiem i usiekaną świeżą bazylią. Polewamy 15 min przed podaniem. Doskonały dodatek do pieczonego drobiu i ryb lub jako przekąska.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Maja

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *