Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: sałata lodowa

Chrupiąca surówka z rzodkiewką

Składniki: główka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 łodyg selera naciowego łyżka posiekanego szczypiorku ćwierć szklanki sosu winegret Sposób wykonania: Umytą i osuszoną (najlepiej w specjalnej wirówce) sałatę pokroić w szerokie paski, rzodkiewki – w plasterki, a obrane z włókien łodygi selera na centymetrowe odcinki. Warzywa wymieszać, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Surówka z sałaty, rzodkiewki i selera

Składniki: nieduża główka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 łodyg selera naciowego łyżka posiekanego szczypiorku ćwierć szklanki sosu winegret Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki a selera w słupki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na koniec polać sosem winegret i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z awokado i pomidora

Składniki: ½ sałaty lodowej 1 awokado 2 pomidory garść kiełków sojowych sól ½ cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy Sposób wykonania: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obrane awokado i pomidory w kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać kiełki sojowe. Następnie jogurt wymieszać z musztardą, oliwą z oliwek oraz sokiem…

Zupa grzybowa z sałatą i makaronem ryżowym

Składniki: 20 dkg pokrojonych w słupki borowików lub podgrzybków 6 listków sałaty lodowej 5 dkg makaronu ryżowego 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżeczka posiekanej naci pietruszki lub kolendry sól, pieprz, ostra papryka Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić i pokroić w słupki lub plastry, zalać wrzącym bulionem, gotować 5 minut. Do wrzącej zupy dodać przyprawy, makaron i…