Składniki:
- 1 główka sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka
- kilka czarnych oliwek
- puszka z tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- kilka filetów anchois
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Do musztardy dodać oliwę z oliwek, ocet winny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, obranego ogórka i pomidory pokroić w kostkę, paprykę w paseczki a cebulę w piórka.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze odsączone z zalewy kapary, anchois oraz tuńczyka.
Całość polać jeszcze sosem i udekorować jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym na kawałki.