Składniki:
- 3 ziemniaki
- 3 jajka
- 1 pęczek białych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka kaparów
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
Do żółtka dodać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie utrzeć po czym dodać musztardę oraz miód, wymieszać.
Następie ziemniaki ugotować w mundurkach po czym obrać je ze skórki i pokroić w plastry, które ułożyć w półmisku.
W między czasie ugotować jajka na twardo, które obrać, pokroić i ułożyć na ziemniaki.
Szparagi również ugotować z osolonej i ocukrzonej wodzie po czym je odcedzić, pokroić i rozłożyć na jajkach.
Na wierzchu rozłożyć jeszcze kapary i całość polać sosem.