Składniki:
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 1 kieliszek czerwonego wina
- kilka suszonych grzybów
- 2 plastry wędzonej szynki
- kilka plasterków suchej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- szczypta mielonej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły po czym je odcedzić i posiekać.
Następnie posiekaną cebulę podsmażyć na połowie tłuszczu, wówczas dodać do niej ketchup, wymieszać i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Natomiast na pozostałym tłuszczu przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia a potem gotować około 10 minut.
Po 5 minutach gotowania dolewając jeszcze wino, cebulę z ketchupem oraz ogórki.
Wrzucić jeszcze szynkę, grzyby razem z wywarem w którym się gotowały oraz ziele angielskie i pokruszony listek laurowy.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką.