Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 5 dużych pieczarek
- 2 piersi z kurczak tak 40 dag
- 2,5 główek cebuli
- Sos słodko – kwaśny z ananasem i bambusem:
- pół szklanki oleju
- pieprz ziarnisty, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa umyć usunąć jakieś brzydkie plamki na pieczarkach. Po wykonaniu czynności czyszczących kroimy papryki i wyrzucamy pestki kroimy w kostkę tak samo czynimy z cebula natomiast pieczarki kroimy w takie Pol księżyce. Papryki zaczynamy marynować wrzucamy do półmiska i przyprawiamy oregano bazylia i przyprawa do kurczaka bardzo malutko i wlewamy olej i zanosimy do lodówki na jakieś 15 min. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy pieprzy soli. Kurczaka filetujemy i usuwamy zbędny tłuszcz poczym kroimy w kostkę i wrzucamy do półmiska z olejem i przyprawami tak jak do papryki. Czekam jakieś 15 min Az się nasiąknie marynatą. Patelnie smarujemy olejem i wrzucamy cebule smażymy Az się zeszkli po czym wrzucamy paprykę z marynata i dusimy na małym ogniu , po czym wrzucamy pieczarki i czekamy tak około 20 minut Az się wszystko przegryzie . Osobno smażymy kurczaka tak samo z marynata by się nie spaliło i przywarło do patelnie wlewamy odrobinę oleju i tak gdzieś 10 minut Az Sie zbieli . Do gotowego kurczaka wrzucamy wszystkie warzywa które dusiliśmy i do tego dolewamy sosu słodko kwaśnego ale także dodajemy koncentratu dla zwiększenia objętości sosu wszystko dusimy na małym ogniu w jednym garnku tak około 15 minut oczywiście czasami sprawdzając smak i jakość potrawy dodajemy od czasu do czasu trochę soli pieprzu oregano Bazyli i ziół prowansalskich. Na samym końcu wrzucamy posiekana pietruszkę i zaczynamy się delektować naszym ukończonym daniem polecam także chleb ze słonecznikiem do lecza. Smacznego!!!!! Jest to mój osobisty przepis zrobiłem go komuś kochanemu zróbcie jej to a będzie w siódmym niebie i do tego polecam również półwytrawne białe wino i świece i już masz kolacje romantyczna nie zapomnij na końcu dekorować potrawę liściem bazylii bądź pietruszka polecam i życzę udanego obiadu.
1 comment for “Leczo z kurczaka”