Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kwasówka z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 25 dag kości z mięsem
  • porcja włoszczyzny
  • 10 dag kaszy krakowskiej
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 szkl. soku z kiszonej kapusty
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kaszę zalać wodą i ugotować, aż stanie się kleista, wówczas zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem żeby zgęstniała.
    Następnie pokroić ja na kawałki i rozłożyć na talerze.
    Kości, włoszczyznę oraz grzyby zalać wodą i ugotować wywar po czym zaprawić go mąką przesmażoną na smalcu.
    Na koniec wlać jeszcze sok z kapusty, doprawić do smaku i zalać kostki z kaszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *