Składniki:
- 40 dkg kurek
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wina
- 1 łyżka wywaru z mięsa
- posiekana natka kolendry lub pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić jeśli są duże, małe pozostawić w całości. Czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać olej, smażyć 1 minutę, dodać grzyby, dusić aż cały płyn wyparuje. Dodać sos sojowy, bulion i wino, dusić 5 minut, dodać szczypior, skorygować smak solą i pieprzem, dusić jeszcze 3 minuty. Podawać z ryżem na sypko wymieszanym z natką kolendry.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz