Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurki duszone z jabłkami

Składniki:

  • 50 dkg kurek
  • 3 łyżki masła
  • 4 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki bulionu grzybowego
  • ½ szklanki dobrej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek

    Sposób przyrządzenia:
    Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać tarte jabłka do grzybów, wymieszać, nadal powoli smażyć. Mąkę wymieszać z zimnym bulionem grzybowym, dodać do rondla w momencie, gdy jabłka zaczną się rozgotowywać, przyprawić solą i pieprzem. Gdy zawartość rondla zawrze posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *