Składniki:
- 50 dkg kurek
- 3 łyżki masła
- 4 kwaśne jabłka
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki bulionu grzybowego
- ½ szklanki dobrej, gęstej śmietany
- sól, pieprz
- posiekany koperek
Sposób przyrządzenia:
Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać tarte jabłka do grzybów, wymieszać, nadal powoli smażyć. Mąkę wymieszać z zimnym bulionem grzybowym, dodać do rondla w momencie, gdy jabłka zaczną się rozgotowywać, przyprawić solą i pieprzem. Gdy zawartość rondla zawrze posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz