Składniki:
- 80 dkg kurek
- 1 cebula
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 4 pomidory
- 10 dkg tartego sera
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić, jeśli są duże, małe pozostawić w całości. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do smażących się grzybów, dusić 5 minut. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na ósemki odrzucając zdrewniałe części. Na czynie żaroodporne wysmarować olejem, pomidory wymieszane z natką ułożyć na dnie naczynia, przyprawić, na nich ułożyć smażone grzyby. Mleko wymieszać z mąką, polać nim zawartość naczynia, całość posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C, aż ser się rozpuści i zacznie rumienić.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysia Radosz