Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak „Zachód słońca”

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 średni kalafior
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula kilka różyczek brokułów kilka strączków młodej fasolki szparagowej
  • 1 mały topiony serek (śmietankowy)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • Curry, vegeta
  • kilka łyżek oleju mąka
  • natka pietruszki

Uwaga: można użyc mrożonej mieszanki warzywnej.
Wykonanie:
Piersi pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Dodać przyprawę curry, przyprawić vegetą. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć do chwili aż cebula nabierze szklistego wyglądu. Następnie dolać 2-3 szkl. wody i gotować na niewielkim ogniu. Mieszać od czasu do czasu i uzupełniać wodę, która podczas gotowania odparowała.W tym czasie najlepiej na parze ugotować wszystkie warzywa. Następnie w podgotowanym sosie rozpuszczamy topiony serek, oraz dodajemy śmietanę. Zagotować i ew. doprawić do smaku curry i vegetą. Do sosu przekładamy ugotowane wcześniej warzywa i delikatnie mieszamy. Całosć posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub grubym makaronem.
Przepis nadesłała na II edycję Konkursu Renata Dusza

3 comments for “Kurczak „Zachód słońca”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *