Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- 12, 5 dag suszonych śliwek
- 2 łyżki cukru pudru
- mąka
- oliwa
- 10 dag masła
- 1 czerwona papryka
- 1,5 szkl białego wytrawnego wina
- ½ szkl bulionu
- cebula
- łyżka rozmarynu
- skórka z 1 cytryny
- 2 gruszki
- sól
Sposób wykonania:
- Śliwki zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia dodać jeszcze cukier puder i ugotować.
W między czasie kurczaka podzielić na porcje, które obtoczyć w mące i oprószyć solą po czym usmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.
Po usmażeniu na tym samym tłuszczu przesmażyć paseczki papryki.
Następnie wino, bulion oraz 2 łyżki mąki wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia po czym wlać bulion z pod śliwek, cebule, gruszki oraz skórkę z cytryny.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz rozmarynem.
Gotować jeszcze około 3 minut i włożyć śliwki oraz mięso.
Dusimy do miękkości składników.
Przed pdoaneim wyjąć cebulę oraz skórkę.