Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie pomarańczowym

 

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 5 dag rodzynek
  • 4 daktyle
  • 1 litra wywaru z kurczaka
  • 30 dag pomarańczy, mandarynek (lub cytryny)
  • 1 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 szklanki białego wina
  • 30 dag białego chleba bez skórki

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odlewamy 1 litra wywaru, dodajemy rodzynki, daktyle, pomarańcze, mandarynki lub cytrynę (oczywiście wcześniej należy je obrać i pokroić!) i gotujemy przez pięć minut. Następnie dodajemy resztę składników i gotujemy jeszcze piętnaście minut. Gotowego kurczaka wykładamy na chleb pokrojony w grube kostki, polewamy sosem.

„Jak to z jadłem bywało. Bankiet w elżbietańskiej Anglii”  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *