Składniki:
- 1 kg świeżej wytrybowanej golonki, bez skóry,
- 2 łyżki maki kukurydzianej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki słodkiego sherry,
- 1 łyżeczka świeżego obranego ze skóry i startego imbiru,
- 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/4 szklanki wody,
- 3 szklanki oleju roślinnego,
- 1 kostka rosołu drobiowego.
Sposób przyrządzenia:
Mięso z golonki po usunięciu nadmiaru tłuszczu pociąć wzdłuż włókien na pasy o szerokości około 2,5 cm. Następnie pasy mięsa pociąć na cienkie płatki w poprzek włókien. Przełożyć mięso do miski szklanej i zalać marynatą przygotowaną z wymieszania mąki kukurydzianej, 2 łyżek sosu sojowego, sherry, imbiru, przyprawy pięć smaków i pieprzu. . Przykryć i odstawić co najmniej na dwie godziny, co jakiś czas mieszając. Rozgrzać w woku 3 szklanki oleju do wysokiej temperatury i usmażyć jedną czwartą mięsa w oleju na kolor brązowy (około 5 minut), to samo zrobić z drugą połową mięsa. Usmażone mięso osuszyć na ręczniku papierowym. Trzymać w cieple.
W małym rondelku wymieszać wodę z łyżką sosu sojowego i kostką rosołową. Zagotować. Polać mięso powstałym sosem.
2 comments for “Aromatyczna golonka”