Składniki:
• średni kurczak
• serce i wątróbka kurza
• czerstwa bułka
• 4 dag masła
• jajo
• zielona pietruszka
• sól
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i przetrzymać przez godzinę w chłodnym miejscu.
Utrzeć w misce łyżkę masła z żółtkiem, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, rozdrobnione na miazgę surową wątróbkę i serce oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Farsz posolić, dobrze wyrobić i lekko wymieszać z białkiem ubitym na sztywno. Nadziać kurczaka i zaszyć otwór. Przed wstawieniem do gorącego piekarnika posmarować tuszkę stopionym masłem. Gdy zacznie się rumienić, skrapiać ją od czasu do czasu łyżką zimnej wody (średni kurczak piecze się 40 – 50 minut).
Po upieczeniu kurczaka przepołowić ostrym nożem i ułożyć na półmisku.
Sos podać osobno.
Jako tradycyjny dodatek podaje się młode ziemniaki z mizerię.