Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Potrawka z indyka

Składniki:

• piers indyka
• 25 dag włoszczyzny
• 2 dag masła
• 1 dag masła
• 5 pieczarek
• sok z połowy cytryny
• kieliszek białego wina
• rzeżucha
• sól

Sposób przyrządzenia:
Mięso oczyścić, umyć, porąbać na porcje. Włożyć do rondla, zalać wodą, tak aby mięso było ledwo przykryte. Kiedy się zagotuje, dodać pokrajaną włoszczyznę, sól i gotować do miękkości. Pieczarki przesmażyć w maśle, mąkę rozprowadzić dwoma łyżkami zimnego wywaru. Do ugotowanego indyka dodać pieczarki, mąkę, sok z cytryny, wino, zagotować.  Kawałki indyka wyłożyć na półmisek, polać sosem, posypać posiekaną rzeżuchą.
Resztę sosu podać w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *