Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie grejpfrutowym

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 2 grejpfruty
  • 10 dag mrożonych żurawin
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • ¼ łyżeczki goździków
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Z połowy grejpfruta wycisnąć sok po czym dodać do niego goździki, żurawiny, miód, sól oraz pieprz.
    Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać pozostałego grejpfruta pokrojonego w kostkę.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć udka po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać je grejpfrutowym sosem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *