Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 3 kalarepki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki rosołu instant
- 2 cienkie plasterki cytryny
- 2 łyżki oleju pieprz
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
Udka oprószyć sola oraz pieprzem i skropić olejem po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego go 50 stopni i piec około 45 minut.
Pod koniec pieczenia posypać sezamem.
W między czasie obrane kalarepki pokroić w plasterki, które zalać nie wielką ilością osolonej wody i dusić około 10 minut.
Po tym czasie odsączyć je i ½ szkl. wywary wymieszać z rosołem.
Następnie z cukru i odrobiny wody zrobić karmel roztapiając go na małym ogniu po czym wlać wywar oraz sok z cytryny.
Dokładnie wymieszać i gotować około 1 minuty i połączyć z kalarepką.
Podawać z upieczonym mięsem.