Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sezamowej skorupce

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 3 kalarepki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki rosołu instant
  • 2 cienkie plasterki cytryny
  • 2 łyżki oleju pieprz
  • pieprz
  • sól

    Sposób wykonania:

    Udka oprószyć sola oraz pieprzem i skropić olejem po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego  i wstawić do piekarnika rozgrzanego go 50 stopni i piec około 45 minut.
    Pod koniec pieczenia posypać sezamem.
    W między czasie obrane kalarepki pokroić w plasterki, które zalać nie wielką ilością osolonej wody i dusić około 10 minut.
    Po tym czasie odsączyć je i ½ szkl. wywary wymieszać z rosołem.
    Następnie z cukru i odrobiny wody zrobić karmel roztapiając go na małym ogniu po czym wlać wywar oraz sok z cytryny.
    Dokładnie wymieszać i gotować około 1 minuty i połączyć z kalarepką.
    Podawać z upieczonym mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *