Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sezamie II

Składniki:


• 3 piersi kurczaka

Marynata:
• 2 łyżki jasnego sosu sojowego
• 1 łyżka wina albo sherry
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki wody
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka oleju roślinnego

Sos do kurczaka:
• 1/2 szklanki wody
• 1 szklanka rosołu
• 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1/4 łyżeczki chilli
• 2-3 łyżki prażonych nasion sezamu
• około 3 szklanek oleju orzechowego do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzenia:
Uprażyć nasiona sezamu.
I sposób: Patelnię nagrzać, nie smarować tłuszczem. Włożyć ziarna sezamu i potrząsać patelnią co pewien czas. Wyłączyć gdy ziarna zrobią się brązowe.
II sposób: Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Na blaszce ułożyć nasiona sezamu i piec aż nasiona staną się brązowe.
Przygotowanie sezamu na patelni trwa od 3 do 5 minut. W piekarniku od 10 do 15. Sezam można przechowywać (gdy ostygnie ) w zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.
Kurczaka pociąć na kawałki około 2 cm-owe. Połączyć wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Włożyć do niej kurczaka i marynować przynajmniej 20 minut.
W tym czasie zacząć przyrządzać sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień. Trzymać na ogniu dopóki nie usmażymy kurczaka.
Rozgrzać olej orzechowy na patelni lub we frytkownicy. Wrzucać po kilka kawałków kurczaka, odsączać tłuszcz ręcznikiem papierowym po wyjęciu. Tuż przed zakończeniem smażenia ponownie zwiększyć temperaturę pod sosem i zagotować. Wyłożyć kurczaka na talerz, posypać sezamem i zalać sosem. Podawać z ryżem. Można też położyć kilka ugotowanych brokułów.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *