Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sezamie II

Składniki:


• 3 piersi kurczaka

Marynata:
• 2 łyżki jasnego sosu sojowego
• 1 łyżka wina albo sherry
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki wody
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody
• 1 łyżeczka oleju roślinnego

Sos do kurczaka:
• 1/2 szklanki wody
• 1 szklanka rosołu
• 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1/4 łyżeczki chilli
• 2-3 łyżki prażonych nasion sezamu
• około 3 szklanek oleju orzechowego do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzenia:
Uprażyć nasiona sezamu.
I sposób: Patelnię nagrzać, nie smarować tłuszczem. Włożyć ziarna sezamu i potrząsać patelnią co pewien czas. Wyłączyć gdy ziarna zrobią się brązowe.
II sposób: Nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Na blaszce ułożyć nasiona sezamu i piec aż nasiona staną się brązowe.
Przygotowanie sezamu na patelni trwa od 3 do 5 minut. W piekarniku od 10 do 15. Sezam można przechowywać (gdy ostygnie ) w zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.
Kurczaka pociąć na kawałki około 2 cm-owe. Połączyć wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Włożyć do niej kurczaka i marynować przynajmniej 20 minut.
W tym czasie zacząć przyrządzać sos: wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień. Trzymać na ogniu dopóki nie usmażymy kurczaka.
Rozgrzać olej orzechowy na patelni lub we frytkownicy. Wrzucać po kilka kawałków kurczaka, odsączać tłuszcz ręcznikiem papierowym po wyjęciu. Tuż przed zakończeniem smażenia ponownie zwiększyć temperaturę pod sosem i zagotować. Wyłożyć kurczaka na talerz, posypać sezamem i zalać sosem. Podawać z ryżem. Można też położyć kilka ugotowanych brokułów.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *