Składniki:
• 1 kostka masła
• 1/4 kg mleka w proszku
• 1i 1/2 szklanki cukru
• 3 czubate łyżki kakao
• orzechy (dowolna ilość)
• mniej niż 1/2 szklanki mleka
• oliwa z oliwek
• *zapach arakowy (można bez zapachu)
• *spirytus lub koniak (można bez alkoholu)
Sposób przyrządzenia:
Masło, cukier i mleko podgrzać mieszając. Dodać kakao i mieszając gotować 10 minut.. Odstawić, odczekać kilka minut , dodawać mleko w proszku, jednocześnie ucierać, tak aby nie było grudek. Po utarciu dodać orzechy i odrobinę zapachu arakowego oraz odrobinę spirytusu lub koniaku. Dokładnie wymieszać. Ułożyć formie lub na blaszce wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Odstawić na kilka godzin do całkowitego wystygnięcia, a potem na kilka godzin do lodówki.
Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez (mudzia)
4 comments for “Czekolada własnej roboty”