Składniki:
- 20-15 dag piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki oleju
- 2 strąki pieprzu tureckiego
- 1 papryka
- 1 łyżką smalcu
Sos:
- 3 łyżki rosołu
- 1 ½ łyżki octu
- 1łyzeczka pasty pomidorowej
- 1 ½ łyżeczki wiśniówki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Kurczaka pokroić w kostkę, która oprószyć mąką oraz solą i skropić 1 łyżką oleju, dodać jeszcze posiekany czosnek, wymieszać i odstawić na 15 min.
W między czasie składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą.
Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso po czym wyjąć a na tej samej patelni rozgrzać smalec, wówczas wrzucić posiekany pieprz turecki, pokrojoną paprykę oraz wlać wcześniej przygotowany sos.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Ponownie włożyć kurczaka na patelnie i trzymać na ogniu ostanie 2 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kingę