Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w paprykowym sosie

Składniki:

  • 20-15 dag piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 strąki pieprzu tureckiego
  • 1 papryka
  • 1 łyżką smalcu

    Sos:

  • 3 łyżki rosołu
  • 1 ½ łyżki octu
  • 1łyzeczka pasty pomidorowej
  • 1 ½ łyżeczki wiśniówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka pokroić w kostkę, która oprószyć mąką oraz solą i skropić 1 łyżką oleju, dodać jeszcze posiekany czosnek, wymieszać i odstawić na 15 min.
    W między czasie składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą.
    Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso po czym wyjąć a na tej samej patelni rozgrzać smalec, wówczas wrzucić posiekany pieprz turecki, pokrojoną paprykę oraz wlać wcześniej przygotowany sos.
    Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Ponownie włożyć kurczaka na patelnie i trzymać na ogniu ostanie 2 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kingę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *