Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w marchewce z ziemniakami

Składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • łyżka oleju
  • 1/3 kostki masła
  • 6 ziemniaków
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Czosnek, papryki, sól ora pieprz wymieszać z olejem po czym powstałą marynatą natrzeć kurczaka.
    Następnie marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Ułożyć na nich udka kurczaka.
    Natomiast obrane ziemniaki pokroić na cząstki i ułożyć w osobnym naczyniu żaroodpornym.
    Ziemniaki i udka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1  godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *