Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony z ziemniakami i pieczarkami

Składniki:

 

  • 1 kurczak
  • 5 ziemniaków
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • olej
  • ½ szklanki dobrej śmietany
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, podzielić na małe porcje. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawionego wcześniej kurczaka, wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. W pozostałym na patelni oleju obrumienić również obrane i pokrojone pieczarki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Porcje kurczaka i obrumienione warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem, śmietaną i kilkoma łyżkami wody. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około30 minut. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *