Składniki:
- 1 kurczak
- 5 ziemniaków
- 25 dkg pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- olej
- ½ szklanki dobrej śmietany
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, podzielić na małe porcje. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawionego wcześniej kurczaka, wyjąć, odłożyć w ciepłe miejsce. W pozostałym na patelni oleju obrumienić również obrane i pokrojone pieczarki, ziemniaki, cebulę i czosnek. Porcje kurczaka i obrumienione warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem, śmietaną i kilkoma łyżkami wody. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około30 minut. Podawać na gorąco.