Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka przyprawy do zup w płynie
  • sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka

     


Sposób przyrządzenia:
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Przyciąć skrzydełka i część szyi. Z soli, pieprzu, papryki, soku cytrynowego i przyprawy do zup przygotować dokładnie mieszając pastę i natrzeć nią dokładnie  całą tuszkę nie zapominając o jamie brzusznej, odłożyć na minimum 60 minut do lodówki. Tak przygotowanego kurczaka tuż przed pieczeniem natrzeć olejem. Piec przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *