Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony w rękawie

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, mielona ostra i słodka papryka
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:
Tuszkę kurczaka umyć, podzielić na 4 lub 8 części, przyprawić i odłożyć do lodówki na 60 minut. Odciąć odpowiednio długi kawałek rękawa foliowego, zawiązać z jednej strony włożyć doń kurczaka natartego uprzednio masłem lub oliwą, dodać liść laurowy i ziele angielski. Oczywiście skład przypraw może być zmieniony zależnie od upodobań. Z rękawa usunąć nadmiar powietrza, szczelnie zamknąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blasze do pieczenia. Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przed końcem pieczenia rękaw rozciąć nożyczkami aby mięso się przyrumieniło. Rozcinając proszę zachować ostrożność aby nie ulec poparzeniu przez parę.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *