Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z warzywami i ryżem

Składniki:

  • 5 filetów z kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, przyprawić, odstawić na 30 minut do lodówki. W międzyczasie przygotować warzywa. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, partiami obrumienić na nim mięso, obrumienione odkładać w ciepłe miejsce. Na pozostałym z obrumieniania oleju zeszklać cebulę, dodać paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora, wcisnąć ząbek czosnku, dusić 5 minut. Dodać ryż i natkę pietruszki, wymieszać, przyprawić. Dodać mięso. Chwilę razem podgrzewać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *