Składniki:
- 1 duży kurczak
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- ½ mąki pszennej
- 25 dkg wytrybowanych, pokrojonych na połówki czereśni
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ szklanki wody
- 1 obrana pomarańcza, podzielona na segmenty i pokrojona w plastry
- ½ szklanki słodkich migdałów bez skórki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na kilkanaście minut. Tak przygotowanego kurczaka obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje kurczaka. Zmniejszyć ogień, patelnie przykryć i smażyć jeszcze 25 minut. Miękkiego kurczaka wyłożyć na talerz, odlać część tłuszczu z patelni, dodać czereśnie i cukier, doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić wodą, wlać na patelnię. Gdy zawrze dodać pomarańcze i migdały oraz obrumienione porcje kurczaka. Dusić jeszcze 10 minut i podawać.