Składniki:
- 80 dkg filetów z łososia
- 2 szklanki wytrybowanych pokrojonych na ćwiartki czereśni
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanka wody
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać czereśnie, masło, ocet i miód. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do czereśni, dusić 10 minut cały czas powoli mieszając. Usunąć sos z ognia.
Wymyte i osuszone filety z łososia przyprawić, ułożyć na blasze do pieczenia nasmarowanej masłem, podpiec przez 1 minutę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Porcje łososia polać przygotowanym sosem i piec około 8 minut. Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek, udekorować ćwiartkami cytryny i podawać.