Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z łososia pieczony z czereśniami

Składniki:

  • 80 dkg filetów z łososia
  • 2 szklanki wytrybowanych pokrojonych na ćwiartki czereśni
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanka wody
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

W rondlu wymieszać czereśnie, masło, ocet i miód. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 10 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do czereśni, dusić 10 minut cały czas powoli mieszając. Usunąć sos z ognia.
Wymyte i osuszone filety z łososia przyprawić, ułożyć na blasze do pieczenia nasmarowanej masłem, podpiec przez 1 minutę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Porcje łososia polać przygotowanym sosem i piec około 8 minut. Upieczoną rybę wyłożyć na półmisek, udekorować ćwiartkami cytryny i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *