Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kulki drobiowe torinku dango

Składniki:

  • 450 g zmielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) + 2 łyżeczki (10 ml) cukru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 średnie jajo
  • 1 1/2 łyżki stołowej skrobi kukurydzianej
  • 3 szklanki bulionu z jarzyn
  • 1 1/2 łyżki stołowej sake
  • 1 1/2 łyżki stołowej wina ryżowego

Sposób przyrządzenia:
W średniej wielkości miseczce wymieszać zmielone mięso kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę sosu sojowego i jajko. Posypać skrobią kukurydzianą i dobrze wymieszać. W 3-litrowym rondlu wymieszać bulion, sake, wino, pozostałe 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę cukru; podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Formować nieduże kulki mięsne, o średnicy 2,5 cm. Wkładać po jednej do gotującego się bulionu; gotować 5-6 minut, aż mięso będzie dobre. Wyjmować kulki łyżką cedzakową.
Kulki można podawać na sucho, lub zalać bulionem. Podawać na ciepło! Można również przemazyć na patelni aby uzyskać chrupjacą skórkę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *