Składniki:
- 450 g zmielonego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka stołowa (15 ml) + 2 łyżeczki (10 ml) cukru
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 średnie jajo
- 1 1/2 łyżki stołowej skrobi kukurydzianej
- 3 szklanki bulionu z jarzyn
- 1 1/2 łyżki stołowej sake
- 1 1/2 łyżki stołowej wina ryżowego
Sposób przyrządzenia:
W średniej wielkości miseczce wymieszać zmielone mięso kurczaka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę sosu sojowego i jajko. Posypać skrobią kukurydzianą i dobrze wymieszać. W 3-litrowym rondlu wymieszać bulion, sake, wino, pozostałe 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę cukru; podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Formować nieduże kulki mięsne, o średnicy 2,5 cm. Wkładać po jednej do gotującego się bulionu; gotować 5-6 minut, aż mięso będzie dobre. Wyjmować kulki łyżką cedzakową.
Kulki można podawać na sucho, lub zalać bulionem. Podawać na ciepło! Można również przemazyć na patelni aby uzyskać chrupjacą skórkę.