Składniki:
Babeczki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/3 kostki margaryny
- sól, pieprz
Masa brokułowa:
- 1 brokuł ok. ½ kg
- 5 dkg śliwek bez pestek
- bazylia
- odrobina masła
- ser żółty
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki razem dokładnie wyrobić Formę na mufiny wykleić ciastem, piec w nagrzanym piekarniku. Brokuł ugotować w osolonej wodzie na chrupko, schłodzić pod bieżącą wodą, osuszyć na sicie. Śliwki wypestkować, drobno pokroić, osmażyć na maśle. Brokuł podzielić na różyczki pokroić drobno. Brokuł, śliwki oprószyć solą i pieprzem, dodać łyżeczkę posiekanych lisków bazylii, jajko, ostrożnie wymieszać. Napełnić babeczki brokułowym farszem, na każdej położyć kawałek sera, zapiec w piekarniku.