Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka wielkanocna glazurowana

Składniki:

  • 1 kaczka (ok.2kg)
  • 2-3 łyżek miodu
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • kilkanaście gozdzików
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę dokładnie oczyścić z resztek upierzenia, wymyć. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę,  kaczkę włożyć we wrzątek i gotować przez 5 minut. Następnie kaczkę wyjąć i dobrze osuszyć. Wewnątrz natrzeć solą i pieprzem. Przygotować bejcę. 6 łyżek sosu sojowego rozmieszać z 3 łyżkami miodu i szczyptą białego pieprzu.  Za pomocą pędzla nasmarować tuszkę kaczki bejcą, szyję obwiązać sznurkiem, powiesić na haku zimnym miejscu na godzinę aby skruszała. Po tym czasie ponownie nasmarować kaczkę  i wywiesić na kolejne 5 godzin  w chłodnym miejscu. Tak przygotowaną  kaczkę, naszpikować kilkunastoma gozdzikami, natrzeć olejem sezamowym, wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i w temperaturze 200 stopni piec  przez 1,5 godziny odwracając aby się równomiernie upiekła. Miękką kaczkę wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Udekorować zieleniną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami i ostrą surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *