Składniki:
- 1 kaczka (ok.2kg)
- 2-3 łyżek miodu
- olej sezamowy
- sos sojowy
- kilkanaście gozdzików
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kaczkę dokładnie oczyścić z resztek upierzenia, wymyć. W odpowiednio dużym garnku zagotować wodę, kaczkę włożyć we wrzątek i gotować przez 5 minut. Następnie kaczkę wyjąć i dobrze osuszyć. Wewnątrz natrzeć solą i pieprzem. Przygotować bejcę. 6 łyżek sosu sojowego rozmieszać z 3 łyżkami miodu i szczyptą białego pieprzu. Za pomocą pędzla nasmarować tuszkę kaczki bejcą, szyję obwiązać sznurkiem, powiesić na haku zimnym miejscu na godzinę aby skruszała. Po tym czasie ponownie nasmarować kaczkę i wywiesić na kolejne 5 godzin w chłodnym miejscu. Tak przygotowaną kaczkę, naszpikować kilkunastoma gozdzikami, natrzeć olejem sezamowym, wstawić w żaroodpornym naczyniu do piekarnika i w temperaturze 200 stopni piec przez 1,5 godziny odwracając aby się równomiernie upiekła. Miękką kaczkę wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Udekorować zieleniną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami i ostrą surówką.