Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik z gruszkami i winem pachnący ziołami Iwony

Składniki:

  • 2 sprawione króliki
  • sól, pieprz do smaku
  • 10 dkg masła
  • 400 ml różowego wina
  • 6 gałązek tymianku
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 łyżki borówek
  • 8 gruszek


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle, wlać wino, dodać zioła. Królika piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni C. Mięso wyjąć do sosu dodać borówki, sos doprawić solą i pieprzem. Gruszki umyć, obrać przekroić  na pół, usunąć gniazda nasienne i gotować w sosie 15 minut, podawać z królikiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *