Składniki:
- 1 kg mięsa królika
- 3 łyżki smalcu
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec ilość wg upodobań
- ocet winny
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcję, skropić octem, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na noc do lodówki. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić na nim porcje mięsa, podlać winem i dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dodać przyprawy oraz obrany, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Gdy mięso będzie dochodzić dodać koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Mięso wyjąc na półmisek, z sosu usunąć jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy. Resztę przetrzeć przez sito lub zmiksować, skorygować smak, polać sosem mięso i podawać.