Składniki:
- 25 dkg filetów z ryby (okoń, pstrąg, sandacz)
- 3 szklanki bulionu rybnego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ryby sprawić, dokładnie umyć, wyfiletować. Pozostałości z filetowania zalać 4 szklankami wody i powoli gotować aż płyn zredukuje się do objętości 3 szklanek. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w pół plastry. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w słomkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, a po Kiku minutach marchewkę i pietruszkę, poddusić przez kilka minut. Do przecedzonego wywary mięsnego dodać zawartość patelni, obrane, pokrojone ziemniaki, gotować powoli 20 minut, dodać filety rybne i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dodać pomidory pokrojone w plastry i koncentrat pomidorowy, przyprawić tak aby zupa była pikantna.