Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Królik duszony w winie

 

Składniki:

  • 1 królik pokrojony na kawałki
  • 1 sparzony i obrany ze skórki pomidor
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Tuszkę królika dokładnie umyć, odsączyć podzielić na porcje. Kawałki królika przyrumienić ze wszystkich stron na oliwie. Czosnek obrać, rozetrzeć, dodać do mięsa, po czym królika zalać winem i doprawić solą i pieprzem. Rondel przykryć i dusić około 30 minut. Do podduszonego mięsa obrany ze skóry i rozgnieciony widelcem pomidor i dusić razem jeszcze przez 20 minut. Danie podawać na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *