Składniki:
- białe części 4 porów
- cebula
- 2 kromki czerstwego chleba
- 2 l rosołu z drobiu
- 1 szkl śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- filiżanka startego parmezanu
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Pory przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżąca wodą po czym pokroić w półplasterki.
Następnie posiekaną cebule przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać pokruszony chleb i smażyć około 3 minut.
W między czasie zagotować rosół i po 3 minutach wrzucić do niego cebulę z chlebem.
Wrzucić jeszcze pory i gotować około 20 minut do miękkości porów.
Po tym czasie całość przetrzeć przez sito i doprawić do smaku.
Na sam koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć.
Rozlać do kokilek i posypać startym serem.