Składniki:
- 6 szkl rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- cebula
- łyżka posiekanego koperku
- czerstwa pszenna bułka
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- szklanka kremówki
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Wówczas dodać koncentrat pomidorowy, posiekane koperek i rozdrobnioną bułkę.
Całość wymieszać i zalać 2 szklankami bulionu.
Trzymać na małym ogniu około 5 minut.
Gdy bułka się rozgotuje wówczas przetrzeć całość przez sito, rozprowadzając resztą rosołu.
Doprowadzić jeszcze raz do wrzenia.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie zdjąć zupę z ognia i wymieszać ze śmietaną.
Gotowy krem można podawać razem z groszkiem ptysiowym.