Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek ½ kg makaronu penne 1 szkl. rukli 3 szalotki 5 podłużnych pomidorów 4 cebule dymki 10 jajek ½ szkl. pełnotłustego mleka 20 dag kaziowego sera pieprz Sposób wykonania:Makron ugotować al. dente wg. przepisu na opakowaniu.W między czasie obrane ziemniaki przekroić wzdłuż a szalotki i dymkę posiekać.Następnie jajka ubić po…
Kategoria: Kraje
Włochy
Frittata z krewetkami
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg krewetek 40 dag porów 10 dag wędzonego boczku 3 podłużne pomidory 20 dag sera provolone 5 jajek 5 białek 1 szkl. mleka 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pokrojony boczek, po czym z patelni usunąć połowę wytopionego tłuszczu.Następnie dodać obrane ze skorupek krewetki, pokrojone białe części porów,…
Włochy
Fondue z gruszkowym likierem
by Marcin • • 0 Comments
Składniki: ½ kg ementalera 3 upieczone ząbki czosnku ¼ szkl. maki 1 ½ szkl. wytrawnego wina 2 łyżki likieru gruszkowego gałka muszkatołowa chleb plasterki jabłek i gruszek Sposób wykonania:Ser wymieszać razem z mąką i czosnkiem.Następnie wino doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać do niego mieszaninę czosnku i sera.Trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu…



