Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kraje

Chutney pomarańczowe z ziołami i orzechami

Składniki: 5 gałązek rozmarynu 5 gałązek mięty 1 szkl. orzechów 2 pomarańcze 1 żółta cebula  Sposób wykonania:Zioła i orzechy posiekać.Następnie z pomarańczy zetrzeć skórkę i pokroić w małe kawałki a cebule pokroić w kosteczkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra

Bruschetta z czosnkiem i oliwkami

Składniki: ¼ pęczka natki pietruszki 1 szkl. czarnych oliwek ½ główki pieczonego czosnku sól 2 łyzki oliwy z oliwek 1 bochenek chleba Pieczony czosnek: ½  główki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania:Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.Przykryć…

Melanzane marinate

Składniki: 2 bakłażany 1 żółta cebula ½ główki czosnku 1 szkl. cukru 2 szkl. białego octu winnego 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku Sposób wykonania:Bakłażany pokroić w paski, czosnek posiekać a cebulę pokroić w tatarki.Całość wrzucić do garnka, zalać octem i wrzucić jeszcze liście laurowe, tymianek oraz wsypać cukier.Trzymać na małym ogniu ok. 20 min.Sałatkę…

Polenta śniadaniowa

Składniki: 5 szkl. wody 1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej ¾ szkl. miodu 1 szkl. mleka 2 łyżki masła Sposób wykonania:Wodę wymieszać z mlekiem oraz masłem po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając.Trzymać na ogniu jeszcze ok. 20-25 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta i…

Śniadaniowa polenta z jajkami

Składniki: 4 ½ szkl. bulionu drobiowego 8 jajek ½ szkl. startego sera parmezanu 3 łyżki masła 1 ½ szkl. mąki kukurydzianej pieprz Sposób wykonania:Mało wrzucić do bulionu po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas powoli dodawać mąkę nie przerywając gotowania.Pozostawić na ogniu ok. 20 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta…