Składniki: 5 gałązek rozmarynu 5 gałązek mięty 1 szkl. orzechów 2 pomarańcze 1 żółta cebula Sposób wykonania:Zioła i orzechy posiekać.Następnie z pomarańczy zetrzeć skórkę i pokroić w małe kawałki a cebule pokroić w kosteczkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandra
Kategoria: Kraje
Włochy
Bruschetta z czosnkiem i oliwkami
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: ¼ pęczka natki pietruszki 1 szkl. czarnych oliwek ½ główki pieczonego czosnku sól 2 łyzki oliwy z oliwek 1 bochenek chleba Pieczony czosnek: ½ główki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania:Nie obrane główki czosnku poprzecinać w poprzek na pół po czym ułożyć go na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek przecięciem do dołu.Przykryć…
Włochy
Melanzane marinate
by Dorota • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 1 żółta cebula ½ główki czosnku 1 szkl. cukru 2 szkl. białego octu winnego 2 liście laurowe 5 gałązek tymianku Sposób wykonania:Bakłażany pokroić w paski, czosnek posiekać a cebulę pokroić w tatarki.Całość wrzucić do garnka, zalać octem i wrzucić jeszcze liście laurowe, tymianek oraz wsypać cukier.Trzymać na małym ogniu ok. 20 min.Sałatkę…
Włochy
Polenta śniadaniowa
by Agata R • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. wody 1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej ¾ szkl. miodu 1 szkl. mleka 2 łyżki masła Sposób wykonania:Wodę wymieszać z mlekiem oraz masłem po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając.Trzymać na ogniu jeszcze ok. 20-25 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta i…
Włochy
Śniadaniowa polenta z jajkami
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 4 ½ szkl. bulionu drobiowego 8 jajek ½ szkl. startego sera parmezanu 3 łyżki masła 1 ½ szkl. mąki kukurydzianej pieprz Sposób wykonania:Mało wrzucić do bulionu po czym doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, wówczas powoli dodawać mąkę nie przerywając gotowania.Pozostawić na ogniu ok. 20 minut dość często mieszając aż polenta stanie się gęsta…