Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z marchwi wegetariańskie

Składniki:

  • 1 ½ kg marchewki
  • 3 jajka
  • 5 dkg suszonych grzybów
  • 3 duże cebule
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka posiekanej zieleniny/natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek/
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Marchewkę, seler i pietruszkę umyć i ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby namoczyć i odstawić na 4 godziny, ugotować w tej samej wodzie co się moczyły. Grzyby wyjąć i drobno posiekać. Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać warzywa i posiekane grzyby, jajka i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę bułki tartej żeby masa była gęściejsza. Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć niewielkie kotlety na złocisty kolor. Podawać gorące jak i zimne z dodatkiem ziemniaków i surówkę z cykorii  w sosie winegret.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *