Składniki:
- 1 ½ kg marchewki
- 3 jajka
- 5 dkg suszonych grzybów
- 3 duże cebule
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 1 szklanka posiekanej zieleniny/natka pietruszki, koperek, szczypiorek, tymianek/
- bułka tarta
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, seler i pietruszkę umyć i ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Grzyby namoczyć i odstawić na 4 godziny, ugotować w tej samej wodzie co się moczyły. Grzyby wyjąć i drobno posiekać. Cebule obrać i drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać warzywa i posiekane grzyby, jajka i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę bułki tartej żeby masa była gęściejsza. Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć niewielkie kotlety na złocisty kolor. Podawać gorące jak i zimne z dodatkiem ziemniaków i surówkę z cykorii w sosie winegret.