Składniki:
- 1 główka włoskiej kapusty
- 4 jajka
- 3 średnie cebule
- 2 duże czerstwe bułki
- ½ szklanki posiekanej zieleniny/ koperek, szczypiorek/
- sól, pieprz do smaku
- bulion grzybowy
- 2-3 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Cebule obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, zeszklić na złocisty kolor na maśle. Bułki namoczyć w bulionie grzybowym, odcisnąć. Kapustę oczyścić , pokroić na ćwiartki i ugotować w bulionie w którym moczyły się bułki, odcisnąć i zmielić w maszynce razem z cebulą i odciśniętą bułką, dodać jajka i posiekaną zieleninę i bułkę tartą, żeby masa nie była rzadka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety, moczymy w jajku i bułce tartej , smażymy na złocisty kolor z każdej strony. Podajemy z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.