Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety schabowe z pomarańczą na grilla

Składniki:

  • 1 ½  kg schabu
  • ½ szklanki ziół prowansalskich
  • 3 pomarańcze
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • kilka liści sałaty
  • świeże zioła
  • 1 słoiczek małej konserwowej kukurydzy

    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na jednakowej wielkości porcje, lekko rozbić tłuczkiem. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, z 2 wycisnąć sok, trzecią pokroić w talarki. Sok wymieszać z olejem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą posmarować kawałki mięsa i odstawić na godzinę. Mięso osączyć z zalewy ułożyć na rozgrzanym ruszcie i na każdym położyć plasterek pomarańczy. Grillować około 7-10 minut. Wyłożyć na półmisek z sałatą, udekorować kolbami małej kukurydzy i posypać świeżymi ziołami np. / listkami selera naciowego, pietruszki, bazylii/.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *