Składniki:
- 1 ½ kg schabu
- ½ szklanki ziół prowansalskich
- 3 pomarańcze
- sól, pieprz do smaku
- olej
- kilka liści sałaty
- świeże zioła
- 1 słoiczek małej konserwowej kukurydzy
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na jednakowej wielkości porcje, lekko rozbić tłuczkiem. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, z 2 wycisnąć sok, trzecią pokroić w talarki. Sok wymieszać z olejem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą posmarować kawałki mięsa i odstawić na godzinę. Mięso osączyć z zalewy ułożyć na rozgrzanym ruszcie i na każdym położyć plasterek pomarańczy. Grillować około 7-10 minut. Wyłożyć na półmisek z sałatą, udekorować kolbami małej kukurydzy i posypać świeżymi ziołami np. / listkami selera naciowego, pietruszki, bazylii/.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna