Składniki:
- schab 1 kg
- jajka 3 sztuki
- mąka 20 dag
- bułka tarta 20 dag
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- koperek suszony
- natka pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Schab należy opłukać pod wodą, następnie osuszyć i pokroić w plastry
grubości 1- 1,5 cm. Tak przygotowane plastry należy rozłożyć na talerzu
i obsypać solą oraz pieprzem, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie
plastry schabu należy rozbić kuchennym tłuczkiem. Jajka rozbijamy do
miseczki i roztrzepujemy je miotełką, na jednym talerzu przygotowujemy
mąkę, zaś na drugim bułkę tartą wymieszaną z ziołami prowansalskimi,
suszonym koperkiem oraz drobniutko posiekaną natką. Kotlety schabowe
obtaczamy w mące, później w jajku, a na koniec w bułce tartej z ziołami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim kotlety z obu stron na
lekko brązowy kolor. Podajemy z ziemniakami i surówkę.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos