Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa drobiowego
  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • 30 dkg żółtego sera Gouda
  • ½ kg pieczarek
  • 2 czerstwe bułki
  • szczypta tymianku
  • szczypta bazylii
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Bułkę namoczyć, odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, i obraną posiekaną w kosteczkę cebulką. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Tak przygotowaną masę dokładnie wyrobić. Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć  na małej ilości oliwy, dodać do masy mięsnej. Żółty ser pokroić w kostkę i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć  na złocisty kolor. Podawać z ziemniakami i sezonową surówką.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *