Składniki:
- 300 g makaronu kolanka
- 300 g mrożonego groszku
- 300 g mrożonej marchewki
- 300 g gotowanej szynki
- 2 jajka
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 175 g majonezu
- 100 g jogurtu
- 1 łyżka octu winnego
- sól
- pieprz
- 1 szczypta cukru
- 2 pomidory
- ulubione zioła
Sposób wykonania:
- Makron ugotować według opisu a opakowaniu.
W między czasie warzywa zalać woda i gotować około 8 minut.
Następnie szynkę i ogórki pokroić w kostkę, ugotowane jajka i pomidory w plasterki a cebulę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Majonez wymieszać z jogurtem, ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę.
Posypać również ulubionymi ziołami.