Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- sól
- 1 jajo
- 20 dag śliwek
- 100 g cukru
- cynamon mielony Prymat
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Dobrze ubić tłuczkiem (jak na kluski śląskie). Poczekać aż trochę wystygną, dodać jedno jajo i wymieszać ręką. Połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Ma ono być plastyczne. Gdyby się zbyt kleiło, dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Śliwki wydrylować i poprzekrawać na połówki. Przygotować mieszankę cukru kryształu z cynamonem. Cukier ma być brązowy.
Urywać po kawałku ciasta, formować mały placuszek, na nim kłaść połówkę śliwki, posypać cukrem z cynamonem. Zamknąć śliwkę w cieście i formować knedel (kulkę). Można sobie pomagać, maczając dłonie w mące. Między czasie, zagotować osolony wrzątek i natychmiast wrzucać knedle do wody. Gotować tak długo, aż knedle wypłyną. Potem jeszcze przez 2-3 minuty.
Knedle okraszać masłem z bułką tartą. Do smaku można jeszcze posypać cukrem kryształem.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez makowiec