Nie miałam żadnego pomysłu na obiad, w którym nie wymagałoby smażenia na tłuszczu, a miałam już odmrożone polędwiczki. Zdecydowałam je usmażyć na suchej patelni, a sos zrobić zupełnie inny niż koperkowy, który dotychczas robiłam:)
Składniki:
- polędwiczki drobiowe (0,5-1kg)
- przyprawa do kurczaka Knorr
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- por
- maggie liść
- koper
- łyżka koncentratu pomidorowego
- przegotowana woda
- pieprz
- kostka drobiowa rosołowa
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
Sposób wykonania:
Polędwiczki pokroić w kosteczkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i podsmażyć na suchej patelni teflonowej (bez tłuszczu!). Następnie wrzucić do garnka i zalać wodą tak, by ledwo je pokryła. Dodać kostkę rosołową .Podgotować wrzucić startą marchew i pietruszkę, pokrojoną w paseczki cebulkę i por, dodać maggie, koper, pieprz. Podgotować i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować, a następnie rozrobić mąkę z wodą i śmietaną,
po czym zaprawić i chwilę gotować mieszając. Powstanie taki ścisły sosik. Przypraw i warzyw można dać według własnego uznania. Ja dałam te warzywa, które miałam w lodówce. Oczywiście można również dać pomidory zamiast koncentratu. Byle by było pikantne.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Ewa G.