Składniki:
- 1 łyżka przyprawy Jarzynka lub innej podobnej
- 1 fix do kotletów mielonych
- 3 filety z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić, połączyć z fixem, jajkiem i natką pietruszki. Uformować 18 małych klopsików. Zagotować 1 l. wody z jarzynką, wrzucić klopsiki do wrzątku. gotować 20 min. Na maśle zasmażyć mąkę( nie rumienić) podlać wywarem z klopsików. Dodać koperek i śmietanę, doprawić solą, klopsiki przełożyć do sosu. Podawać z ziemniakami.
Przepis nadesłany" Konkurs wakacyjny Pychotka.pl i Manta" Wioletta Luter