Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki z mięsa mielonego

Składniki:
Masa mięsną:

  • 60 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka (8 dag)
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Nadzienie:

  • 2 jajka
  • 5 dag gotowanej wędzonej szynki
  • 3 dag pieczarek
  • 1 mały kwaszony ogórek
  • sól
  • tłuszcz do smażenia


Sposób przyrządzenia:

Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Obraną cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z bułką, cebulą, rozkłóconym jajkiem, czosnkiem i natką pietruszki roztartymi z solą. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oczyszczone i umyte pieczarki osuszyć, drobno poszatkować, usmażyć na maśle, dodać rozkłócone jaja wymieszane z łyżką wody. Usmażyć gęstą jajecznicę. Dodać do niej posiekaną szynkę oraz obrane i drobno posiekane ogórki.
Z przygotowanej masy mięsnej uformować cienkie, owalne kotleciki. Na każdym ułożyć  cienką warstwę nadzienia, ciasno zwinąć, podwijając końce, aby nadzienie nie wypadło. Ułożyć w wysmarowanej brytfannie i piec w mocno nagrzanym piekarniku aż do chwili, gdy na powierzchni roladek utworzy się ładnie zrumieniona skórka. Dopiec na małym płomieniu. Podawać z ziemniakami (piure) i szpinakiem doprawionym  czosnkiem.
Przepis nadesłany na  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Barbara Kliza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *