Składniki:
Masa mięsną:
- 60 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka (8 dag)
- pół szklanki mleka
- 10 dag cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Nadzienie:
- 2 jajka
- 5 dag gotowanej wędzonej szynki
- 3 dag pieczarek
- 1 mały kwaszony ogórek
- sól
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Obraną cebulę drobno posiekać. Mięso połączyć z bułką, cebulą, rozkłóconym jajkiem, czosnkiem i natką pietruszki roztartymi z solą. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oczyszczone i umyte pieczarki osuszyć, drobno poszatkować, usmażyć na maśle, dodać rozkłócone jaja wymieszane z łyżką wody. Usmażyć gęstą jajecznicę. Dodać do niej posiekaną szynkę oraz obrane i drobno posiekane ogórki.
Z przygotowanej masy mięsnej uformować cienkie, owalne kotleciki. Na każdym ułożyć cienką warstwę nadzienia, ciasno zwinąć, podwijając końce, aby nadzienie nie wypadło. Ułożyć w wysmarowanej brytfannie i piec w mocno nagrzanym piekarniku aż do chwili, gdy na powierzchni roladek utworzy się ładnie zrumieniona skórka. Dopiec na małym płomieniu. Podawać z ziemniakami (piure) i szpinakiem doprawionym czosnkiem.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Barbara Kliza