Składniki:
- 30 dkg wołowiny bezokości
- 30 dkg wieprzowiny bezokości
- 12 dkg czerstwej bułki
- szklanka mleka
- 20 dkg filetów śledziowych
- 2 cebule
- 2 jajka
- 4 łyżki musztardy
- szklanka soku z korniszonów
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć Filety śledziowe namoczyć., osączyć. Mięso umyć osączyć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki zemleć na maszynce, dodać jajka i musztardę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować klopsiki, wkładać do wrzącej wody gotować powoli około 15-20 minut. Wywar z gotowania odparować do około 1 litra i przyrządzić sos korniszonowy z zasmażką. Dobrze smakuje z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką z warzyw.